peng 'itot'

Friday, 16 November 2012

ape ertinye sahabat?

ASSALAMMUALAIKUM w.b.t

cakap pasal sahabat 
automatically, I become more excited to talk about this. 
? but why ?
sebabnye sye sayang sangat kengkawan sye
sayang, sayang, sayang
? kenape begitu aku sayang insan yang bernama sahabat ?
~ yeah ~
because of
u
sahabat
yang sentiasa bersama aku ketika
suka dan duka
susah dan senang
sihat dan sakit
and etc
keranamu yang bernama sahabat tidak sekali-kali akan aku meletakkan kau dibelakang
sebab
bile aku sedih korang didepan aku lap air mata aku
bile aku bosan korang jugak kat depan aku berjimba bersama
bile aku geram korang kat depan aku ni terime luahan maki hamun *maap ea ilebiu my lobe sahabat
bile aku lapar korang kat depan aku hulur makanan
bile aku susah xde duit korang yg di depan aku hulur duit bg pinjam dgn pesanan 
" bile kau ade duit nanti ka bayar jela aku x kesah pun bile-bile "
bile aku rase nak makan something korang yang bukak mulut dulu
" jom kite g makan kt piza jom "
bile aku rase nak luahkan sesuatu korang lah yang hulur telinge jadi pendengar yang setia
bile aku salah korang dulu yang tegur aku
bile aku lalai korang lah yang bagi ceramah agame pada aku walaupun pedas tapi aku hargainye sebagai peringatan untuk aku yang dah hanyut ni
dan disebabkan itulah aku tidak sekali-kali akan meletakkan kau dibelakang sebabnye
u
! sahabat !
were always in front of me
takkan sekali-kali aku tinggalkan korang walau dimana sahaja aku berade
! cewah !
well, some people left their friend bcoz of their 'love boyfie'
for me
I will never do this
Ops cakap macam ni memang lah aku tak kan buat sebabnye aku xde
' someone special lagi '
ALHAMDULILLAH
for that, kerana I dont need ' someone ' yang maybe hanye cinta monyet tu.
Cinta yang tidak tahu kesudahannye
Cinta pada frasa yang pertama ni tidak tahu kepastian dan kesudahannya.
I just thinking that it would be waste
bile bercinte bagai nak rak then putus.
Tak dinafikan ade yang bercinta dari zaman sekolah then kawen.
But i dont want to take any risk
Oops melalut sudah
anyway
walaupun korang ade ' someone ' jangan sekali-kali membuat alasan bodoh dengan sahabat tu.
kalau kamo sudah berjanji dengan sahabatmu untuk keluar berjimba bersama-sama
jangan sekali-kali memungkirinye kerana last minute ur boyfie nak date
yaALLah
? tahu x ape perasaan sahabatmu itu ?
rase macam xde mood tau x. Rase macam lepas ni xnak dah keluar dengan kau.
tapi hanye sekadar 'rasa' je
esok luse keluar jugak
ea, musti 'boyfie' marah kan sebab pentingkan sahabat
tapi fahamilah perbezaan janji itu
ea memang kite tersekat diantara 2 insan yang disayangi tapi beragak-agak lah
just follow keadaan itu
dan jangan pulak
bile dah keluar dgn kengkawan, dah seronok berjimba-jimba
then suddenly u said
" aku kene balik ni sebab boyfie aku marah lah balik lambat "
well haLo this is ur time
this is ur life
this is ur freedom
kenape perlu left ur sahabat bcoz of ur boyfie marah ?
well haLo, u dont need to do that
kenape boyfie perlu sekat ur freedom?
sangatlah tidak kene
dan juga jangan lah kamo sesekali meninggalkan sahabatmu balik keseorangan
hanya kerana boyfie ajak balik bersama
well haLo, ur kawan balik sorang-sorang tau?
at least ajak la balik sekali my dear
kamo pergi bersama balik musti bersama oke?
dan kesimpulannye adalah
janganlah
patuh kepada boyfie yang hanya berstatus ' boy ' but not hubby tuUUuu~
janganlah pentingkan boyfie daripada sahabat korang yang always be there to u.
ealah time korang gadoh pun cari 'sahabat' kan nak luah perasaan?
jangan buat sahabat tu
time sedih cari-carian time suke tingal-tinggalkan
wah pandai pulak aku berkate-kate kan?
but this is reality and fact my dear
? ape ?
aku tulis ni macam dah ade pengalaman kan
tapi kebenarannye
pengalaman diri dan kengkawan mengajar kite untuk lebih setia bersama insan yang bergelar
SAHABAT
bile kamo melakukan sesuatu
fikir lah ape yang akan terjadi jika kamo di tempat die ?
renungkan ape yang akan kamo rasa ?
itulah yang selalu aku jadikan panduan

lastly
berbalik kepada
sayangnya aku kepada sahabat
kerana sahabat kau lah yang always available
every time, everywhere, every day,
beside me

here there are
my bestie
uLalala









yang tiada bukanlah tanda aku tak sayang
anyway yang tiada gamba disini *sebab xde gamba
kamo sentiase di hati

lastly
thanks to you
my dear

Sahabat



Saturday, 10 November 2012

niece and make-up

ASSALAMMUALAIKUM w.b.t

~ okeyh ~
pada hari ni, cik dudu xde ape-ape nak dibuat
program balik kampung xjadi la pulak
ku tidak tahu mengapa kakakku tidak jadi mau balik ke kampung
? mengapa ?
begitu sedang aku berseronok mau balik kampung kamo tidak jadi balik ke kampung
dan sekali lagi 
? mengapa bah ?

........hemmmm........

tapi xpe lah ade la hal die dan tidak perlu aku menyibuk
dan seperti biasa, hari-hari cuti adalah hari yang paling tidak ade agenda yang akan cik dudu buat unless sahabat handai cuti dan balik ke halaman masing-masing,
then di situ lah hari cuti ku menjadi begitu terindah

tp persoalannya
? mengapa kamo tidak balik wahai sahabatku ?
? mengapa bah ?
? aku bosan ni kau tau ?

untuk mengisi kekosongan aktiviti pada hari cuti,
cik dudu sudah mengenal pasti mangse-mangse yang bakal cik dudu buli  
dan calon-calonnye adalah

taaj munirOh


dek nOn a.k.a elini

elena

itu lah antare calon-calon yang bakal cik dudu buli
peralatan untuk membuli pulak adalah seperti berikut

ZilanVital multi-effects eyeshadow palette 
naturactor cream number 151
Safi Facial Moisturiser *selamat dan suci
Maybelline Colossal Volume Express Mascara
Sera Cosmetic Eyeshadow White number 17
Silkygirl Shimmer Duo Blush 03 Rose Petal
Maybelline Master Liner, eye liner
Lip Ice Sheer Colour, mentholatum

kalau bab-bab make over ni bagi jele kat cik dudu
cik dudu memang suke make up kan orang
tapi bukan lah dalam kategori profesional
biase-biase je.
Yang bebudak ni, pantang diajak smue dok depan mate kite sebab dorang pon nak makeup jugak

kate elini
" achik! nanti achik makeup nini cantik-cantik ea "
kate cik dudu
" ea, achik makeup nini macam princess ariel dalam cite princess ikan duyung tu "
kate elini
" wah nini suke jadi princess "

make cik dudu pon makeup kan la beliau walaupon tidak la mengikut tema princess mermaid tu, janji makeup tu puas aty die

taraAaaa
inilah hasilnye


untuk nini
cik dudu gune eyeshadow colour
blue, turqoise, white shimmer then a lil bit black

then taaj pulak berkate
" achik taaj nak makeup macam nini tu, tapi nak wane pink "


bagi taaj pulak,
disebabkan die tak mau duduk diam
asyik-asyik pandang cermin jek
makeup die looks simple 
i use pink, turqoise, white shimer, eyeliner

then berjangkit pulak pade makcik propa elena
" acik kite nak wane putih "
acik berkate
" eh xsesoai la wane puteh dengan kulit kau ni lagi pun mane ade orang makeup kaler puteh je semate-mate xcantik la. Suketi acik la nak buat kaler ape janji cantik "


then untuk elena ni pulak
cik dudu gune colour
purple, peach, yellow, white shimmer, purple shimmer and lil bit brown 

okey bile dah cantik pandai pulak bebudak ni request nak bergambar
menyampah pulak rasenye



rase-rasenye lah kan bebudak ni mesti xnak mandi
percaye lah
sedangkan nak tuka baju tadi pon dorang xmahu
sebab takot makeup tertanggal
inikan nak mandi.
Inilah bebudak zaman sekarang
maju kehadapan
dalam dunie IT pon dorang da makin maju
Laptop, Ipad, even handphone pon dah pandai gondam.
Even care pemakaian orang dewase pon mereka-mereka ini sudah maju kehadapan 
Nak sangat tiru perwatakan orang dewasa
contohnye makeup, bertudung, solat, jage baby, memasak, kemas rumah, pakai kasut kerja bawak handbag, mengaji dan macam-macam lagi lah yang orang dewasa buat.
This is based on my observation on my niece.
Selalu sangat berangan-angan nak jadi orang dewasa.
Dan segala perwatakan kite yang dorang bawa. 
Maka yang dewasa kat luar sane, tunjuk lah contoh yang terbaik

biar beradab, biar rajin, biar solehah

supaya yang si kecil-kecil ni mengikut contoh yang sewajarnye

" ingat tau "

itu jelah dari cik dudu.
Dah malas dah nak membebel

SEKIAN TERIMAS






Saturday, 3 November 2012

berniaga biar ikhlas

ASSALAMMUALAIKUM 

..hem..
nape isu berniaga biar ikhlas ni dibangkitkan?
mestilah aku bengang dengan sikap peniaga yang mengharapkan untung semate-mate
kite yang membeli ni kenyang xdapat teksture rase pon xbpe nak sampai.
? ambOi marah betol kan ?
heheheh
this is the true fact my dear
as u can see
this is the NASI LEMAK idaman


~taRaaa~
~tegok tu~

: isi kandungan nasi lemak idaman :

nasi lemak yang penuh berkrim dan lemak manis
1/2 telur rebus
3 slice of timun dgn potongan yang agak tebal
kacang secukup rase
ikan bilis secukup rase
sambal secukup rase

inilah ciri-ciri nasi lemak idaman yang sesoai dengan hargenye.
Apa yang kite dapat daripada peniaga yang agak tidak memikirkan keikhlasan ialah

: isi kandungan nasi lemak xikhlas :

nasi lemak yang xcukup santan kelape
suku telur rebus
2 slice of timun dgn potongan yang agak nipis
5 biji kacang tanah
5 ekor ikan bilis
1 sudu sambal

alamak ai
makcik oit! pemprosesan nak buat taik gigi pon xsempat makcik kalau mcm tu la gayenye nasi lemak xikhlas makcik bagi tu
=.=''
~erk~

? pernah x korang beli nasi lemak sampai 2 bungkus untuk sekali makan ?
mesti kawan-kawan korang cakap cam ni kan

'' eh! kuatnye engkau makan, sampaikan nasi lemak sebungkus pon xcukup untuk kau. Gemuk la kau nanti makan banyak "

wahai sahabat yang budiman

tahukah anda bahawasanya nasi lemak yang telah dibeli oleh sahabat anda itu tadi tidaklah sempat untuk memproses lemak dibadannye. Hal ini kerana, nasi lemak nye itu tidak la berlemak dan berada di dalam kuantiti yang sangat sedikit. Makan sebungkus memang xkan kenyang.

~ ehem ~

Once upon a time, there are a princess want to buy a Nasi Dagang
eh! perasan pulak nak jadi princess
heheh
! okeyh !
setibenye aku di gerai jual nasi dagang tu
alangkah terkejutnye bile aku tengok lauk ikan tongkol yang die kasi untuk nasi dangang
? nak tahu cm mane ?


alalalala
drpde 4 bahagian, anda hanya mendapat 1 drpde 4 bhagian
kalau kasi 2 per 4 bahagian xpe la jugak
terus princess ni xjadi nak beli nasi dagang
princess pergi beli kueh mueh jek.
yang herannye kan
waktu dulu-dulu zaman sekola menengah kelas princess ni ramai orang cina. 
Dorang selalu bawak bekal g sekolah yakni bekal daripada kedai la dorang bungkus makan pepagi kat kelas.
Apabila melihat kuantiti mee goreng dorang tu fulaweh! 
banyak giler kot. tanye brpe harge dorang ckap RM1.20.
mee goreng dorang tu sbnrnye xpadan dengan harge yang RM1.20 tu.
Nampak x macam mane dorang maju?
Ikhlas bile berniage.
bile kite ikhlas, ramai yang membeli, bile ramai membeli banyak untung nye.
I.allah, rezeki tu xlari kemane-mane, Allah tu sangat pemurah.
Bile kite ikhlas ade la ganjaran yang kite dapat 
dengan izin ALLAH,

~ haih ~

penat da nak membebel kat sini
tapi nak buat macam mane kan
itu yang terjadi pada zaman dan era ini
make dengan itu, kepada sesiapa yang ingin berniaga tu, iklas-ikhlas la skit ea.
Ingat ea, yang mengucapkan ALHAMDULLILAH tu keatas rezeki yg iklas awk bungkus tu

Sekian, Terima Kaseh








Monday, 1 October 2012

acne ? there's a secret of health problem ?

ASSALAMMUALAIKUM WBT

hello fellas
today i just wanted to share about 
acne 
if Im not wrong acne is a big deal for every women in the world right ?
dAaa its a big deal on me actually.
but it is right! I just say it because it was happen on me when I've got a pimple and it make my day soOooooo dan tersangatlah messy and make it worse on acne scars which is so hard to rid off !
As the conclusion
acne is my enemy

okeyh ! back to the tittle of the story which is acne and the secret of health problem
thought I'd share with you here
I just googling on the google and I saw this

Acne problem? What are they trying to tell you?

the question is what are they trying to tell you exactly?
? what ?

first you must see this 


define your acne problem.
Where is your acne located ?
either num 1,2,3 until 14 ?
then you find what the acne want to tell you lah below this. 
Yes Of course you have to read it

.................................................................................................................

1 & 2  : Digestive system
  • Eat less processed or junk food, 
  • reduce the amount of fat in your diet, 
  • step up water intake and opt for cooling things like cucumbers.

3 : liver
  • Cut out the alcohol, greasy food and dairy. 
  • This is the zone where food allergies also show up first, so take a look at your ingredients.
  • do 30 minutes of light exercise every day and get adequate sleep so your liver can rest.



4 & 5 : kidney
  • Anything around the eyes (including dark circles) point to dehydration. Drink up!


6 : heart
  • Check your blood pressure and Vitamin B levels. 
  • Decrease the intake of spicy or pungent food, cut down on meat and get more fresh air. 
  • Besides this, look into ways to lower cholesterol, like replacing “bad fats” with “good fats” such as Omegas 3 and 6 found in nuts, avocados, fish and flax seed. 
  • Also, since this area is chock-full of dilated pores, check that your makeup is not past its expiry date or is skin-clogging.


7 & 8 : kidneys
  • Again, drink up! And cut down on aerated drinks, coffee and alcohol as these will cause further dehydration.


9 & 10 : respiratory system
  • Do you smoke? Have allergies? This is your problem area for both. If neither of these is the issue, don’t let your body overheat, eat more cooling foods.
  • cut down on sugar and get more fresh air. 
  • Also keep the body more alkaline by avoiding foods that make the body acidic (meat, dairy, alcohol, caffeine, sugar) and adding more alkalizing foods like green veggies and wheatgrass juice.
  • Another thing that most of forget – dirty cell phones and pillow cases are two of the top acne culprits and this area is what they affect the most!


11 & 12 : hormones
  • This is the signature zone for stress and hormonal changes. 
  • And while both are sometimes unavoidable, you can decrease their effect by getting adequate sleep, drinking enough water, eating leafy veggies and keeping skin scrupulously clean. 
  • Another interesting point: breakouts in this area indicate when you are ovulating (and on which side).


13 : stomach
  • Step up the fibre intake, reduce the toxin overload and drink herbal teas to help with digestion.



14 : illness
  • Zits here can be a sign that your body is fighting bacteria to avoid illness. 
  • Give it a break, take a yoga class, take a nap, take time to breathe deeply, drink plenty of water and know that everything always works out!


my danger zone is at my forehead which is the favourite picnic of my baby zits.
from the statement above I have a problem on my liver and they ask me to cut out the alcohol, greasy food and dairy.
But the problem is, alcohol does not exist on my drinking diary but it is ok, just kick it out from the list and let the greasy food and dairy in it.
~ hurmmm ~
yes it is, I took greasy food vry much because of malay food in Malaysia which is have a lot of  fatty and oily food for sure and for a dairy product myb yes, but vry rarely on me.
yaaAaa!
they ask me to have a light exercise work out about 30 min evryday
u know me~ i'm vry lazy to do that !
herrRrrr
 for adequate sleep
I guess it is true, well I am having a late sleeping habit recently


whatever happens, I must change the habit as well to keep up a good route
* berkate dgn penuh semangat !

so, where is your favourite picnic of baby acne ? 
check it out babe !







Friday, 28 September 2012

jodoh , kawen , SUKE !

ASSALAMMUALAIKUM




Ehem
pada harini si jejari gemok ini nak menaip pasal kawen pulak
heheh
sonoknye kawen tengok kengkawan yang da kawen jeles sesangat
pastu kan akak kite si kaki suke suki 
pemegang blog haku punyer suke tu pon bakal - bakal jugak tu
haish 
idea ni terpanggil bile aku teringatkan seorang sahabat aku
selalu berckap pasal jodohnye, orang yg die cintan cinton tu tp xley nk go on sebab.... *adela sebb die 
she were always think further and out of my mind sometime
kadang-kadang die ckap die nak single lagi best
... aish ...
so, jari ku yang gemok ini pon mula lah menaip sebab aku terase nak cakap pasal tu 
maklumlah ayat jodoh ni selalu dilafazkan ' on air ' 
make aku pun mula menaipnyer

tapikan yang sebenarnye kawen ni melibatkan jodoh
jodoh tu kite xtahu sebab die salah satu rahsie Allah SWT yg dah tercatat dalam takdir hidup

......tapikan......

pade sesiapa yang tiada jodoh lagi tu 
! jangan berharap pade takdir je ea !
ealah cube korang fikir
Allah dah menetapkan rezeki masing-masing pade hambe die dan rezeki itu juge takdir Allah
kalau kite mengharapkan takdir je tanpe mencari, duduk je kat rumah sambil cakap
" tak pe la Allah da kasi rezeki kt memasing, adela rezeki tu nanti *sambil goyang2 kaki makan popcorn dok depan tv "
 ? cam mane nak dapat makan dapat kerja kalau asyik goyang kaki tanpe usaha kn ?

hahahah

begitu jugelah dengan citer jodoh ni
jangan nak harap takdir je yg menentukan segalenye
mksudnye kalau de orang tu minat kat hang, tp hang tak mo then hang buat adengan kuch kuch ho ta hai lari lari sane sini tak mau kat mamat tu macam mana nak ade jodoh asyik lari je. Hang kawn je la dgn mamat tu, pastu terserah pade takdir buat istikarah kalau die betul jdoh hang. Insyaallah Allah SWT pasti memberikan kite yang terbaik.
contohnye macam kesah
Dena Bahrin
die kan xmo kawen and xkenal pon huby die tu
tapi tmbah usaha dengan buat istikarah
jike benar lah huby die tu jdoh die
usaha menerima pilihan parents
terserah pade takdir dan terima takdirnye
kawen 
and skrg 
being happily ever after
and i do confess in here 
her story was a fairytale and it was so sweet !
? betul kan ?

make dengan ini aku nk kasi kesedaran pade diri aku sendiri dan juge orang-orang lain yang sudi membace nih.

aku ambil smue ilmu2 ni daripada FACEBOOK atau nme singkat die fb
! finally !
facebook tu ade juge paedah nye
paedah sebagai tempat memuntahkan ilmu-ilmu yang bergune
alhamdullilah ada juge sebahagian penggune fb yang menggunekan fb ni dengan sebaik-baiknye
make aku nak sampaikn msg gunakan lah fb sebaiknye

! okeh stOp mengarut !

kite smbung pade citer kawen tadi ea

meyh aku tunjuk
 sedikit sebanyak secubit sekepal segenggam sesudu sesenduk
pasal jodoh - jodoh nih


Ingatlah Sahabat Fillah ku jodoh itu rahsia ALLAH SWT
SEKUAT mana kita setia
SEHEBAT mana kita merancang...
SELAMA mana kita menunggu...
SEKERAS mana kita bersabar...
SEJUJUR mana kita menerima kekasih kita...
SELAMA mana kita bertahan bersamanya...

Jika ALLAH SUBHANAHU WA TA'ALA tidak menulis jodoh kita bersama orang yang kita sukai. Kita tetap tidak akan bersama dengannya walau engkau bersusah payah mendapatkannya. Maka cintailah orang sewajarnya. Kerana orang yang kita cintai belum pasti jodoh kita nanti, kadang yang engkau nilai baik untuk mu belum tentu baik untuk ALLAH. Seperti dalam firman ALLAH SUBHANAHU WA TA'ALA

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.." (Qs.Al-Baqarah:216)

Yakinlah... Cinta Itu Akan Indah Pada Akhirnya

Ehmm... Cinta Hanya Selepas Akad.....(✿◠‿◠)

kadang-kadang Allah sembunyikan matahari daripada kita dengan hujan yang lebat
Kita tertanya-tanya, apa salah kita sehingga disembunyikan daripada suria yang cantik itu
setelah kesedihan, hujan berhenti
rupa-rupanya Allah tunjukkan pelangi yang indah kepada kita


... Inginkan mutiara selami lautan ...
... Inginkan bahagia, tempuhilah penderitaan...
Inginkan kejayaan, relailah pengorbanan..
Dan ketahuilah bahawa setiap kepahitan itu sebenarnya terkandung 1000 kemanisan..♥



"NIKAH adalah sunnahku (jalan agamaku),
Maka baragsiapa yg CINTAKN agamaku..
Hendaklah dia mnjalankn SUNNAHKU itu"

and lastly
use your head to think
use it wisely
and the most important things is
" usaha , sabar , tabah , doa , tawakal "


























Sunday, 23 September 2012

JOm belitkan lidah !

ASSALAMMUALAIKUM

hola , hola
hari ni jom kite belit-belitkan lidah kite
melalui 



okeyh that one is a link
silelah rajinkan diri klik link tu okeyh!
kat sini banyak sangat pasal ayat belit-belit yang boley kite dapat
and
overall it was my favourite.
Tongue twister ni boleh diketegorikan sebagai sesuatu yang sangat menarik
it's a fun 

meyh aku kasi the one of my favourite tongue twister


A big black bug bit a big black bear
and the big black bear bled blood.
This black bug bled blue-black blood
while the other black bug bled blue.


I wish to wish the wish you wish to wish, but if you wish the wish the witch wishes, I won't wish the wish you wish to wish.

..hem..
cukup la setakat tu
 tapikan ape yang bestnye kat tongue twister ni, korang boley dapat dalam lain-lain versi contohnye 

versi chinese mandarin

吃葡萄不吐葡萄皮,
不吃葡萄倒吐葡萄皮
chī pútáo bù tǔ pútáo pí
bù chī pútáo dào tǔ pútáo pí.

versi korea

naygah gerleen geeleen gerleemern jahl gerleen geeleen gerleemeego naegah gerleen geeleen gerleemern moht saengeen geeleen gerleemeeda

dan berbagai-bagai versilah!
jika ingin mencari versi yang lain
check this out bebeh

International Collection of Tongue Twister

! okeyh !
sampai disini saje
don't forget having fun with Tongue Twister ea.











Friday, 21 September 2012

sincerely



Sometime I wish I just forget my first love and sometimes I wish so hard that wishes just don't come true anymore. Why should I deny my heart what it wants to feels? Why should I make my heart hate something it still love so? Maybe it's cause hating makes forgetting easier but at the end of the day, it's still the pure love that I once had with him that makes me remember. This is what's left of me.

Thursday, 20 September 2012

konvensyen kik 2012

ASSALAMMUALAIKUM

oLaAa
! okeyh ! 
sekarang aku nak citer pasal konvensyen KIK 
? ape tu KIK ?
name singkat die is KIK. name panjang die
Kumpulan Inovasi dan Kreatif
KIK ni macam satu program untuk kite menyelesaikan sesuatu masalah dengan memberikan cambahan idea bagi peningkatan kualiti kepade sesuatu kerja dan jalan menyelesaikan masalah tu sendiri untuk melaksanakan sesuatu kerja itu lebih efisyen
? paham kah kamO ?
tapi aku tetap 
xkan reti menerangkannye
? cam mane nak terangkan eh ?


~ huh ~
tanye encik gOogle aje lah

.................

okeyh

Konvensyen ni berlangsung selame 3 hari di 
Bukit Gambang Resort City Kuantan
wewewewe
kite seronok sangat
tapi kan

~
~
~


kite xdapat mandi waterpark dan kolam dan pigi FUnFair pon

............................

okey2 lupekan kehampaan dan kekecewaan itu
berbalik pade KIK tu tadi
Agensi kerajaan negeri akan menghantar pencalonan masing2 la
dan persembahan KIK tu terbahagi kepada 2 kategori which is 
pengurusan dan teknikal
so, sekarang ni aku budak praktikal daripade Polisas dan berpraktikal kan diri aku di

Pejabat Daerah dan Tanah Bentong

*besar oke font die aku kasi
so, sebagai seorang student praktikal ni, keje aku ialah membantu kumpulan Metrik bagi kategori pengurusan membuat slide2. Tetapi pencambahan idea itu bukanlah daripade aku. Sebabnye aku xtahu menahu pasal hal2 tanah ni. So, daripade situ, aku belaja la skit2 pasal tanah2 ni. Dan sangat seronok sebab report aku cantik :D heheh

Tajuk Projek kumpulan Metrik ni ialah

" Kelewatan Maklum Balas Keputusan Penolakan Ringkas Permohonan Tanah Di Pejabat Tanah Bentong"

? hah panjang kan ? 
~ Tajuk je panjang, isi dalam menarik kot ~
Memang la pening sangat tengok bos2 aku ni mengeluarkan idea2 dok bincang2 dan aku sendiri pon agak pening nak buat slide sebabnye banyak sangat bermain dengan warne, table, animation, data2 dan berbagai lah. Tapi aku rase yang paling penin part nak memikir tu. 
kamO hengat senang ke nak memikior? sedangkan 56548 X 24789 pon pecah kepale nak memikior jawapan die kn? Tapi kalo kamO menggune calculatOr idok la pecah nye kepale kamO tu kn.. 
oke balik pade cite KIK. simpang siur sudah! hem..
............................

okeyh ! sekarang aku sajikan korang dengan Kumpulan Metrik nih hehe


ni la ahli die dari kiri En najid, aku, Kak fara, Hj.shofian, En mat, En Faiz,
yang duduk tu name die Pn seri, Pn siti, En wan, dan En Fuaad

kat belakang tu pameran PDT Bentong, sat naAaa nk kasi tunjuk



dan Encik di atas ni sgat seronok bermain dgn replika rumah pameran nih.
~ aish ~


di sebelah kiri kumbang2 nye, dan disebelah kanan bunge2 nye

Sepanjang program berlangsung, dapat dilihat banyak jugak pesaing yang lain kiteorang tegok pameran dan slide2 dorang macam
~ waAaahhhh ~
sgt terpesona, memukau dan menarik
tapi kan kami punye pon menarik jugak okeyh
dan pameran tu kami buat atas hasil titik peluh sendiri tau.
Penat nak hias2 tu. Pameran tu Pn.Siti punye idea dan pameran itu sangat,sangat,sangat CUTE sebabnye pameran kami very the creative one !
Bile pergi Konvensyen ni terase diri ni puas sangat sebab dah bt persembahan. Cume sekarang ni menunggu keputusan panel untuk para pemenang jek
Tak menang pon xpe lah , janji keseronokan sertai program ni ade. 
Ape2 pon enjOy je bt KIK ni. 
Tapi kalau menang pon ape salahnye


 hik,hik,hik,hik
kalau lah menang kan , mesti lah kami bergumbira sambil begini , begini


hak,hak,hak
~ seronok sangat ~ 

okelah itu saje untuk al kesahnye KIK pade hari ini

sekian terima kaseh 









Saturday, 8 September 2012

success = effort

ASSALAMMUALAIKUM W.B.T

. ehem .
sebentar tadi aku baru jek dok goOgle sebentar pasal bende alah ni
.
.
.
.
ouh baby u r so cute when u succeed
* okeyh selingan je tuh *

dan
aku tertarik dengan ayat ini

man jadda wajada, wa man zara'a hasada, wa man mujtahid yonja.


dan maksudnye adalah


" sesiapa yang berusaha akan mendapat apa yang diusahakannya."
"sesiapa yang bercucuk tanam akan menuai hasilnya".
" sesiapa yang berusaha akan beroleh kejayaan".


ayat ni menggambarkan satu prinsip kejayaan berasaskan usaha yang kite buat berlandaskan ajaran agama Islam itu sendiri.
Melalui maksud ayat tu pon kite boleh huraikan dan selami, dalami, jiwai dalam hati
heheh 
ala2 Ustaz Fadilah Kamsah pulak 
~ thEee ~

.okeyh.
setelah aku mendalami ayat ni sO, secare automatically nyer aku buat ayat ni jadi salah satu favourite quotations aku dah
? mengape ?
? tak percaye ?
meyh tengok meyh


~thEee~

sO, kalau korang nak bt ayat ni jd paberet quoto pon boley jugak. 
mOge2 boley manfaat kan diri sendiri and berusaha ke atas sesuatu yang diingini

semOga tercapai 








Tuesday, 31 July 2012

hari tua ku suda tiba

ASSALAMMUALAIKUM w.b.t

hai ! hai ! hai

now, it's time for me to grow old
hshShshs
the teen' is disappear and it will replace by ty'

31 JULAI 2012
saya duduDHIYA bukan nama sebenar
dengan ini mengumumkan 
saya sudah pun berusia 
20 tahun
~and I will repeat it again~

20 years old

*nah ambik kau huruf besar aku kasi*

but it is good for me
just to install a positive thinking in my head only nak sedap hati :D
semakin tua, semakin matang
? adakah aku sebegitu rupa ?
the answer is
* we will see *
hehehe

okeh
hari ni bufday girl nak wish something

1stly
happy birthday to me :D
* sambil nyanyi please *
happy birthday to you (me) 2x
happy birthday to duduDHIYA bukan name sebenar
happy birthday to you (me)
heheheh

2ndly
I wish my wishes will be granted 
so, that I can wish anything and it will be granted 
anything good only okeyh
:D haha :D

anyway, thanks for all the wishes 
you are my precious friend for eva
xkesah la aku kenal , aku xkenal
janji itu sahabat

jap,jap ambil moOd

shufffff *tarik nafas sikit

jOm nyanyi







"sahabat untuk selamanya, 
bersama untuk selamanya 
kau dan aku sahabat
untuk selamanya
setia"

by padi sahabat selamanya

okeyh kepade si suare kodok dibawah tempurung berlagu gemersik cuace mendung kelabu 
aku just ignore nyanyian korang sambil begini

thanks to all bebeh












Sunday, 29 July 2012

sunday is shining

ASSALAMMUALAIKUM w.b.t

haLo everyone
today is sunday
and i feel that i was shining and glittering on this day
why
?
?
?
because 
hari ni adalah hari yang paling bosan sedunie
kenape
?
?
sebab aku x buat ape-ape lah
hahaha
=.,=''
~erk~

! okeyh !
dengan adanye tahap kebosananku yang melampaui batas kebosananku
maka dengan itu aku telah pun membuat satu masterpiece

? Apakah ?

tadAaaa
.
.
.


miSs sUNny in da hOuse

walaupun xberape nak talented dalam photography ni terhasil juge la masterpiece ni kan
sebahagian daripade muke ku yang
keselengeran + kebosanan + ketidaktahuan ape yg nak dibuat ?
maka dengan itu terjadilah gambar ini
disamping untuk tidak menambah kesawangan di blog ku ini
disamping menambah kelapangan masaku

=.=''
~ erkk ~
? paham kah kamO ?
tak paham sudah 

- SEKIAN TERIMA KASIH -