peng 'itot'

Sunday, 27 November 2011

المحرّم

ape itu awal muharam ataupun maal hijrah?
ape yg dpt sye kongsi dpde sumber yang digooglekn ialah

Maal Hijrah atau Awal Muharram merupakan permulaan tahun baru bagi takwin Islam. Ianya bermula sempena memperingati penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari Kota Mekah ke Kota Madinah dalam tahun 622 masihi.
Selain itu, ianya juga merujuk kepada peralihan daripada sesuatu yang negatif (buruk) atau kurang baik kepada yang lebih baik atau sempurna.
Perpindahan Nabi Muhammad s.a.w dan para sahabat r.a dari Kota Mekah ke Madinah merupakan pembinaan langkah baru sebagai persiapan menghadapi cabaran yang bakal tiba secara terus menerus. Hijrah bukanlah asing dalam Islam dan ia adalah sebahagian daripada Islam. Hijrah kerana menuntut ilmu, mencari kebenaran, berjihad, berdakwah, mencari nafkah, kerana perniagaan dan bermacam-macam hijrah lagi adalah tuntutan dan asas ajaran Islam itu sendiri.

hah! sebut je pasal awal muharam, saya teregat psal 'makanan'. . makann apakah itu?


tara~' it is bbur asyura.... heEeeee~ sedapnye, jarang sekali dapat mkan bbur asyura ni. ble nk jmpe bbur asura ni? the answer is when it comes 10 muharam. .  10 muharam adalah 'hari asyura'. mengikut sumber yg digoogle lagi..

10 Muharram adalah Hari Asyura. Antara tradisi orang Melayu turun temurun apabila tiba tarikh ini  ialah membuat bubur Asyura. Bubur Asyura ialah sejenis makanan yang diperbuat daripada pelbagai campuran ramuan sempena 10 Muharram. Ada yang mengatakan, campuran ramuan hendaklah terdiri daripada 10 jenis bahan makanan, jangan dikurang dan jangan dilebih. Jika tidak, ia tidak dinamakan bubur Asyura

teringt pulak waktu kecik2. waktu nyanyi lagu nasyid ( erk padahal x participate pon. haha ). well, kwan2 nyanyi then i pon ikut nyanyi la.smpi sekarang pon ingat lagi lirik lagu tu~ herm.. jom imbas blk cm mne lagu tu~

Satu Muharram Detik Permulaan
Perkiraan Tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi dan Umat Islam
Dari Kota Makkah ke Kota Madinah

Atas Keyakinan dan Iman Yang Teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar Bersatu
Rela Berkorban Harta dan Nyawa
Demi Menegakkan Islam Tercinta

Hijrah Itu Pengorbanan
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Persaudaraan
Hijrah Membentuk Perpaduan

Oleh Itu Mari Semua
Kita Sambut Maal Hijrah
Tingkatkan Semangat Tegakkan Syiar Islam
Untuk Sepanjang Zaman

ape-ape pon, pade bulan yang baru ni ape kate kite terapkan azam yang baru~ azam yang mmberi faedah n of course manfaat pade diri kite~ hurm azam sye pade bulan muharam ini ialah :
     
     1. pde semester depan nk dpatkan pointer yg ckup memuaskan
     2. i.allh dpt mngubah diri sendiri
     3. ape yg banyak ditingalkan sye nk bine semula
     4. hopely azam sye tercapai hendaknye .. AMIN~

p/s : teringat plak zaman sekolah dlu selalu mngejek nme kau NUR HEZRAH ABDUL HAMID! 'hijrah anak abd hamid. lalalalalalalal~ heheh sory dear

No comments:

Post a Comment